Petua Penggayaan daripada Profesional Penggayaan Rambut

Posted on

Sekarang setelah anda mencuci dan mengkondisikan rambut anda dengan betul, anda mungkin mahu mengeringkannya. Rahsia pengeringan yang selamat adalah masa yang baik, dan setiap detik penting. Cara terbaik untuk mengeringkan rambut anda adalah dengan menepuknya dengan tuala dan kemudian biarkan ia kering secara semula jadi. Ini tidak mengapa selagi anda tidak keberatan bangun pada pukul 5 pagi setiap hari atau bagaimana ia kelihatan apabila kering.

Alternatif yang jelas ialah menggunakan pengering, tetapi anda mungkin pernah mendengar bahawa semua pengering mengeringkan rambut anda dan membelah hujungnya. Tambahan pula, anda mungkin telah menyalahkan pengering kerana kelemumur, rambut gugur dan kulit kepala gatal. Pengering rambut yang lemah! Ia mempunyai reputasi yang sangat difitnah dan tidak sepatutnya. Seperti banyak perkara dalam hidup, bukan apa yang anda lakukan tetapi cara anda melakukannya yang penting, atau, dalam hal pengeringan rambut, ia bukan apa yang anda gunakan tetapi cara anda menggunakannya.

Kelembapan adalah sama pentingnya kepada rambut seperti juga kepada kulit. Ia adalah kelembapan, bukan minyak, yang memastikan rambut lembut dan berdaya tahan. Penggunaan pengering rambut yang berlebihan boleh menghilangkan kelembapan berharga ini pada rambut, menjadikannya kering, kusam dan rapuh. Cara paling mudah dan paling popular untuk mengeringkan rambut ialah dengan pengering tamparan tangan, dan setelah anda tahu cara menggunakannya, anda boleh melakukannya dengan cepat dan selamat. Cuba ikuti beberapa langkah mudah ini.

Pengeringan Tuala

Selepas mandi, tahan godaan untuk menggosok kepala anda dengan kuat dengan tuala, kerana ini boleh memecahkan rambut anda dan mungkin menariknya keluar. Sebaliknya, tekan rambut anda dengan tuala untuk mengeluarkan kelembapan berlebihan, kemudian perlahan-lahan hilangkan sebarang kusut dengan sikat bergigi lebar, bermula di hujungnya.

Memilih Pengering Rambut yang Tepat

Ia sepatutnya mempunyai kawalan berasingan untuk suhu dan kelajuan. Apa-apa yang lebih kuat daripada 1200 watt adalah tidak diperlukan. Lampiran penyebar khas yang sesuai pada muncung menyebarkan haba ke kawasan yang lebih luas. Lebih luas lampiran, lebih baik haba disebarkan. Walau bagaimanapun, untuk pengeringan cepat jangan gunakan lampiran.

Memilih Pengering Rambut Terbaik
Memilih Pengering Rambut Terbaik

Menggunakan Pengering Rambut

  1. Pegang pengering kira-kira 6 inci jauhnya.
  2. Keringkan bahagian belakang dan sisi kepala anda terlebih dahulu, dan gerakkan ke arah mahkota dan depan.
  3. Mulakan pada kelajuan tinggi dan suhu tinggi, dan kemudian, apabila rambut mula kering, perlahan-lahan mengurangkan haba.
  4. Jika anda menggunakan berus untuk penggayaan, pilih yang diperbuat daripada plastik lembut dan lentur dan gunakannya dengan lembut, kerana berus boleh melakukan lebih banyak kerosakan daripada pengering rambut.

Penamat

Apabila rambut hampir kering, kecilkan api dan kurangkan kelajuan. Periksa rambut sentiasa. Pada ketika inilah kerosakan paling mungkin berlaku, jadi penjagaan perlu diambil. Adalah ganjil bahawa untuk mengatasi kerosakan, ramai orang membenarkan rambut mereka kering secara semula jadi sehingga lembap dan kemudian mengeringkan rambut untuk menyelesaikannya–dan boleh menghabiskannya!
Mengeringkan rambut dari basah ke lembap tidak menyebabkan kerosakan, tetapi pengeringan dari lembap ke kering boleh berbahaya. Sebaik-baiknya, rambut sepatutnya dibiarkan lembap, tetapi jika anda memerlukan rambut anda benar-benar kering, adalah penting untuk menghentikan pengeringan pada masa yang betul. Beberapa saat tambahan itu boleh mengeringkan kandungan lembapan dalam sel-sel rambut dan membawa kepada rapuh, kusam, pecah dan hujung bercabang.

  Tipps und Ratschläge zur Haarpflege und Haargesundheit

Menambah Kelantangan

Jika anda mempunyai rambut lembik, nipis atau lurus, semasa anda selesai mengeringkan, membongkok dan, masih menggunakan pengering rambut, biarkan rambut anda berjuntai ke lantai. Berus atau sikat rambut anda perlahan-lahan ke arah ini dengan pengering mengikuti di belakang. Ini memberikan rambut lebih terangkat dan melantun, mengurangkan kemungkinan kusut, meningkatkan peredaran kulit kepala dan secara amnya meningkatkan jumlah dan badan.

Menambah kelantangan
Menambah Kelantangan Menggunakan Pengering Rambut

Memilih Penggelek

Cari penggelek licin atau berbuih tanpa pancang dan, sebaik-baiknya, tanpa penutup seperti Velcro. Penggelek sedemikian bukan sahaja boleh kusutkan rambut, tetapi juga mustahil untuk dikeluarkan tanpa memutuskan rambut.

Jangan gulung rambut terlalu ketat: ini adalah punca kerap rambut pecah dan rambut gugur. Orang yang mempunyai rambut halus dan lembap sering percaya bahawa gaya akan bertahan lebih lama semakin ketat rambut digulung. Ini mungkin sedikit benar, tetapi ia mewujudkan lingkaran ganas, kerana semakin ketat penggelek, semakin besar kemungkinan rambut akan tercabut dan patah, menyebabkan rambut menjadi nipis dan, seterusnya, membawa kepada penggunaan yang lebih ketat. penggelek dalam usaha untuk menyamarkan penipisan.

Cara Menggunakan Penggelek Rambut
Cara Menggunakan Penggelek Rambut

Dan sudah tentu jangan sekali-kali tidur dengan penggelek di rambut anda, kerana ini hampir pasti akan merosakkannya dan membawa kepada keguguran rambut. Menggosok rambut di antara penggelek dan bantal semasa anda menukar kedudukan pada waktu malam akan menarik akar rambut dan juga boleh mengakibatkan kekusutan maut.

CURLERS

Ini adalah serupa dengan penggelek tetapi tidak sering digunakan pada hari ini, kecuali dalam kit gelombang kekal.

Jika anda tergoda, pengeriting kuno yang terdiri daripada wayar lentur yang dibalut terasa adalah yang terbaik. Rambut dibalut bulat pada satu hujung dan hujung yang satu lagi dipulas ke belakang untuk mengekalkannya.

Untuk menggunakan jenis pengeriting moden, rambut dibalut bulat di tengah dan kemudian dipegang pada tempatnya dengan klip. Berhati-hati supaya klip tidak terlalu ketat.

Sama ada menggunakan penggelek atau pengeriting, sentiasa ingat untuk tidak menggulung terlalu ketat, dan jangan terlalu kering dengan pengering rambut.

Penggelek Percuma Untuk Menggayakan Rambut, Pengeriting Rambut Shark Tank
Penggelek Percuma Untuk Menggayakan Rambut, Pengeriting Rambut Shark Tank

PENGGOLEK YANG DIpanaskan

Tidak seperti pengeriting, ini menjadi lebih popular. Ia mudah dan pantas digunakan dan merupakan penggalak semangat yang hebat. Ia harus digunakan selepas mencuci atau untuk menyegarkan gaya pada rambut kering. Walau bagaimanapun, hanya kerana ia mudah digunakan, jangan gunakannya secara berlebihan, kerana ini boleh mengakibatkan rambut kering dan bercabang. Mengikuti prosedur yang betul akan meminimumkan risiko.

  24 inspirierende Bilder von mittellangen, geschichteten Frisuren für Männer

Pilih penggelek yang menghasilkan wap, dikawal secara termostatik.

Sebaik-baiknya gunakan penggelek yang dipanaskan selepas mencuci dan menyejukkan rambut. Jika anda perlu menggunakannya secara tidak dijangka di antara syampu, lindungi hujung rambut dengan sedikit kertas tisu sebelum dimasukkan ke dalam penggelek.

Penggelek yang dipanaskan cenderung lebih berat dan lebih besar, jadi berhati-hatilah untuk tidak membiarkannya terlalu lama.

Seperti semua kaedah lencong yang lain, jangan gulung rambut terlalu ketat.

Cara Menggunakan Penggelek Panas Dengan Cara Yang Betul
Cara Menggunakan Penggelek Panas Dengan Cara Yang Betul

ALAT PENGGAYAAN RAMBUT

BESI PANAS

Jika dikendalikan secara tidak betul, seterika panas berpotensi membahayakan rambut, walaupun jika digunakan dengan berhati-hati, kerosakan yang ditimbulkannya adalah minimum. Terdapat dua jenis seterika panas: satu untuk rambut kerinting dan satu lagi untuk meluruskan. Kedua-dua jenis boleh dibeli dengan kawalan termostatik, tetapi untuk memastikan ia melakukan tugasnya dengan betul, pastikan mereka dipanaskan secukupnya. Haba yang diperlukan untuk menjajarkan semula bentuk rambut buat sementara waktu adalah besar.

Untuk seterika berfungsi dengan berkesan, rambut hendaklah agak kering; dengan cara ini kandungan lembapan semula jadi rambut digunakan untuk mencipta gaya baru. Walau bagaimanapun, jika penjagaan tidak diambil, anda boleh membuat rambut anda rapuh.

Seterika penghasil wap kurang berkemungkinan mengeringkan rambut, kerana ini memberikan kelembapan; Seterika bersalut teflon adalah yang terbaik.

Bagaimana untuk mendapatkan apa-apa jenis curl
Bagaimana untuk mendapatkan apa-apa jenis curl

Seterika Panas menghasilkan sisa daripada kekotoran dalam air (air suling harus digunakan) dan daripada sel rambut yang hangus. Oleh kerana ini tidak dapat dielakkan, semua seterika akhirnya perlu diganti, jika tidak, ia akan melekat pada rambut dan menyebabkan masalah. Jangan kejam tentang perkara ini–buang mereka sebaik sahaja ‘melekit’ berlaku.

Jangan biarkan seterika pada rambut terlalu lama dan jangan tarik secara berlebihan pada rambut untuk meluruskan atau menggulung. Juga, cuba untuk tidak terlalu dekat dengan kulit kepala – melecur adalah menyakitkan dan boleh dijangkiti.

Sikat PANAS

Cara Menggunakan Berus Rambut Dengan Cara Yang Betul
Cara Menggunakan Berus Rambut Dengan Cara Yang Betul

Nasib baik, sikat panas kurang popular sekarang. Ia digunakan terutamanya untuk meluruskan rambut yang digulung rapat, terutamanya rambut Hitam. Untuk melembutkan rambut, minyak penekan panas digunakan dan sikat panas berulang kali ditarik melalui rambut sehingga ia lurus. Sikat panas boleh menjadi sukar dikawal, dan melainkan jika penjagaan yang terbaik diambil, kerosakan teruk boleh berlaku.

Panduan berus rambut
Panduan berus rambut

PIN DAN Klip (DAN KULIT KEPALA SAKIT)

Jika anda tertanya-tanya mengapa rambut anda rosak atau kulit kepala anda sakit, pin dan klip mungkin penyebabnya.

Jangan tidur dengan pin dan klip di rambut anda, kerana logam memotong batang rambut dan kulit kepala.

  32 Stilvolle Frisuren Schmeichelhafte mittellange Frisuren für über 50 Fotos und Gewicht

Jika anda menggunakannya untuk kerinting, berhati-hati semasa mengeringkan rambut anda. Haba pengering memanaskan logam, yang kemudiannya boleh merosakkan rambut dan kulit kepala. Logam mengekalkan haba walaupun selepas pengering dikeluarkan, jadi anda harus mengalihkan pengering dengan cepat ke atas kepala anda untuk mengelakkan terlalu panas mana-mana satu kawasan.

Jika anda menggunakan pengering tudung, keluarkannya dengan kerap untuk membolehkan rambut dan kulit kepala sejuk.

BALI DAN BARET ELASTIK (CLASPS)

Band dan barret biasanya digunakan untuk menghalang rambut dari muka, tetapi barret sering digunakan untuk menambah rambut, seperti di chignon, yang menambah rambut palsu pada yang sudah ada. Biasanya rambut disematkan pada mahkota untuk menambah ekor kuda atau untuk menutup peletakan pada bahagian atas kepala dan memberikan ketinggian tambahan. Ia sangat berkesan tetapi ia juga boleh membawa maut, banyak kali menyebabkan kawasan botak alopecia cengkaman. Penjagaan yang baik perlu diambil untuk mengelakkan perkara ini. Mereka tidak boleh dilekatkan rapat pada rambut yang telah ditarik dari kulit kepala. Mereka juga tidak boleh ditidurkan, kerana klip logam akan bergesel pada kulit kepala, menyebabkan sakit dan rambut juga boleh digosok.

Imej:
Trichorrhexis Nodosa (disebabkan oleh jalur elastik yang ketat)
Trichorrhexis Nodosa (disebabkan oleh jalur elastik yang ketat)

Pilih barrette anda dengan berhati-hati. Periksa tepi logam untuk ketajaman, dan, sebagai perlindungan tambahan, balut jalur nipis tisu atau pita di sekeliling cengkaman.

Jalur elastik adalah yang paling biasa. Biasanya digunakan untuk meletakkan rambut ke dalam kuncir, jika terlalu ketat, mereka memotong ke dalam batang rambut, mengakibatkan Trichorrbexis Nodosa–kecacatan rambut, yang apabila dilihat di bawah mikroskop kelihatan seperti dua berus pencukur yang disatukan.

Selain itu, menarik rambut terlalu ketat ke belakang dari dahi boleh menyebabkan keguguran rambut di sepanjang garis rambut depan dan pelipis, atau sekurang-kurangnya kerosakan teruk di kawasan ini. Gadis-gadis muda paling berisiko–dan, sudah tentu, penari balet, yang juga cenderung mempunyai tahap kehilangan daya tarikan sepanjang perpisahan.

Penyebab yang paling teruk ialah jalur elastik yang tidak bertutup berulang kali dipintal di sekeliling rambut. Apabila ia dikeluarkan, ia juga mengeluarkan sebahagian daripada rambut. Sebaliknya, gunakan jalur tebal bersalut kain dan sapukan sedikit perapi di sepanjangnya untuk perlindungan tambahan.